De afgelopen jaren heeft het internet een nog belangrijke plaats verkregen binnen ons dagelijks leven. Steeds meer traditionele winkelketens moeten noodgedwongen hun deuren sluiten, omdat de meeste verkopen op dit moment plaatsvinden op het web. Ook binnen de beleggingswereld is er de afgelopen jaren heel wat veranderd.

Binnen de beleggingswereld nemen met name de hedgefondsen een belangrijke rol in. Een verandering in de werkwijze van deze fondsen heeft dus een groot effect op de aandelenmarkten als geheel. En uit onderzoek van Wolf Street blijkt dat steeds meer hedgefondsen vertrouwen op de computer. Met andere woorden betekent dit dat de menselijke arbeid steeds minder wordt.

Hedgefondsen laten de computer het werk doen

hedgefondsen-computers

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Wolf Street, is te zien dat de zogenoemde ‘Quant Funds’ de afgelopen 7 jaren exponentieel zijn gegroeid. Deze fondsen staan bekend om het feit dat ze sterk leunen op de computerprogramma’s.

Volgens sommige analisten kan dit echter ook een zeer gevaarlijke ontwikkeling zijn. Op het moment dat deze computerprogramma’s immers overgaan tot verkopen, geeft dit een gigantische verkoopdruk die haast niet opgepakt kan worden door menselijke arbeid. Voorlopig is er van een dergelijke situatie echter nog geen sprake.