Op dit moment zit 5,9% van de Amerikaanse arbeidsbevolking zonder baan thuis. Volgens economen is dit wel een vertekend percentage, aangezien sommige Amerikanen bewust gebruikmaken van de werkloosheidsfaciliteiten. Dat de Amerikaanse arbeidsmarkt een tijdje nodig heeft om te herstellen is overigens niet verwonderlijk, want ook tijdens voorgaande recessies duurde het herstel vaak jaren.

In de VS is er sprake van een zogenoemde ‘flexibele arbeidsmarkt’. Dit zorgt er voor dat bedrijven in tijden van economische tegenspoed sneller afscheid kunnen nemen van personeel. In tijden van economisch herstel zouden de arbeidsplaatsen snel weer moeten aantrekken. De ervaring leert echter dat het herstel vaak trager gaat dan het verval.

Coronacrisis is nog steeds voelbaar binnen de Amerikaanse arbeidsmarkt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, is te zien dat er een kloof is ontstaan tussen de Amerikaanse arbeidsmarkt en de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Bij de detailhandelsverkopen is er een duidelijk V-herstel zichtbaar en ligt de coronacrisis al lang achter de rug. Binnen de Amerikaanse arbeidsmarkt is de coronacrisis echter nog steeds goed voelbaar. En ondanks het overtuigende economische herstel kan het herstel van de arbeidsmarkt volgens economen nog jaren duren.

Vooralsnog lijken beleggers zich weinig zorgen te maken over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat is ook goed te begrijpen, want de andere economische indicatoren laten overtuigende cijfers zien. En de geschiedenis leert ons dat er geduld moet zijn met het herstel van de arbeidssector.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>