De Federal Reserve koopt maandelijks voor $120 miljard aan obligaties op, als onderdeel van een pakket noodmaatregelen om de Amerikaanse economie tijdens de pandemie overeind te houden. Steeds meer economen vragen zich echter af of de Amerikaanse economie nog wel zo’n grote steun nodig heeft.

Dit is één van de belangrijkste vragen waarmee centrale bankiers  worden geconfronteerd bij hun jaarlijkse bijeenkomt in Jackson Hole, Wyoming. Het evenement waaraan doorgaans centrale bankiers uit de hele wereld deelnemen, zal vanwege de pandemie echter kleinschaliger verlopen. Noch Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, noch Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, zullen aanwezig zijn.

De aandacht is hierdoor volledig gericht op de Federal Reserve. Op haar huidige tempo zou de centrale bank tussen september en december ongeveer $480 miljard aan activa aankopen. De discussie groei echter over de vraag of dit nog wel echt nodig is.

Andrew Hunter, econoom bij Capital Economics, stelt:

Het wordt steeds moeilijker om te verdedigen dat de Fed door moet gaan met de noodmaatregelen.

Bezorgdheid

De meeste Fed-watchers verwachten dat Jerome Powell formeel zal aankondigen dat de centrale bank in september geleidelijk aan zal beginnen met het afbouwen van de obligatieaankopen.

De Federal Reserve heeft in haar geschiedenis slechts twee grootschalige programma’s voor het opkopen van activa gelanceerd. De eerste keer was na de financiële crisis van 2008. Door de weinige precedenten is het moeilijk in te schatten hoe de financiële markten en de reële economie zullen reageren.

Er is enige bezorgdheid dat de financiële markten zouden kunnen panikeren. De herinnering aan de “taper tantrum” van 2013 doemt nog steeds op. De aankondiging van de Federal Reserve om minder activa aan te kopen, veroorzaakte toen een scherpe daling van de obligatiemarkten.

Randall Kroszner, voormalig gouverneur van de Federal Reserve, besluit:

Er is altijd kans op wat turbulentie op korte termijn.

Bron: CNN

Foto: iStock