De afgelopen tijd is er veelvuldig gesproken over de dreiging van stijgende prijzen. Het inflatiespook wordt daarbij vaak aangehaald. Daar is sprake van indien de prijzen binnen afzienbare tijd stevig weten te stijgen. Toch wordt de dreiging van een dergelijk inflatiespook mogelijk overschat. Het is immers goed mogelijk dat de Amerikaanse inflatie binnenkort een piek zal bereiken.

Op dit moment maken de centrale banken zich weinig zorgen over de toegenomen inflatie. ECB-voorzitter Christine Lagarde liet vorige week nog weten dat ze verwacht dat de huidige inflatiestijging tijdelijk zal zijn en dat de prijsdruk tijdens het tweede deel van 2021 weer zal gaan liggen. Fed-voorzitter Jerome Powell liet enkele weken geleden hetzelfde doorschemeren.

Is de angst voor het inflatiespook terecht?

Dat beleggers zich zorgen maken over de gestegen prijzen, is niet verwonderlijk te noemen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, te zien dat de Amerikaanse inflatie tijdens de afgelopen drie maanden cumulatief met 8,4% wist toe te nemen (op jaarbasis gemeten). Op de grafiek is ook te zien dat de huidige inflatiesprong in het verleden vaker is voorgekomen.

In het overgrote deel van de voorgaande gevallen ging de inflatiestorm niet veel later weer liggen. En dat is nu ook goed denkbaar. De stijgende prijzen van de afgelopen maanden lijken immers met name veroorzaakt te zijn door de combinatie van een grote inhaalvraag in verband met het coronavirus en een grote reguliere vraag in verband met het economische herstel. Tijdens de komende maanden zal het evenwicht tussen vraag en aanbod weer moeten gaan terugkeren. Is dat niet het geval, dan wordt het inflatiespook wel werkelijkheid.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>