De Dollar Index wist het jaar 2018 in het groen af te sluiten. Dit was overigens ook wel hard nodig, want het jaar 2017 verliep werkelijk dramatisch voor de wereldmunt. Volgens een bekende technische analist is de herstelbeweging bij de dollar mogelijk slechts van korte duur.

Donald Trump werd tijdens zijn eerste jaar als president van de VS geconfronteerd met een sterk dalende dollar. Daar zat Trump niet echt over in, want de president liet al tijdens de verkiezingscampagne weten dat de dollar volgens hem veel te duur was. De dollar vormde volgens hem zelfs een bedreiging voor de Amerikaanse concurrentiepositie.

Zakt de dollar door een belangrijke steunlijn heen?

Chris Kimble, van Kimble Charting, deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de Dollar Index op de lange termijn gezien nog steeds beweegt binnen een stijgend trendkanaal. Maar, tijdens de afgelopen drie jaar is er een dalend trendkanaal ontstaan en op dit moment staat zelfs een belangrijke steunlijn onder druk.

Een slot onder deze steunlijn kan volgens Kimble dramatische gevolgen betekenen voor de wereldmunt. In dat geval zijn er immers maar weinig steunpunten voorhanden.

Een koersdaling van de dollar zou overigens fundamenteel gezien ook goed kunnen nu de Fed hoogstwaarschijnlijk wat gas zal gaan terugnemen.