De obligatiemarkt heeft een volatiele tijd achter de rug liggen. Zo zitten de obligatierentes al sinds maart 2020 in de lift en door de inflatieangst kwam de stijgende trend op een gegeven moment in een hogere versnelling terecht. Inmiddels is er bij de Amerikaanse rentes een einde gekomen aan de stijgende trend en een belangrijke grafiek laat zien dat de piek mogelijk al bereikt is.

Rond maart en april wisten de meeste rentes een hoogtepunt neer te zetten. Vanaf dat moment gerekend is er bij de meeste obligatierentes alweer het nodige terrein ingeleverd. Beleggers zijn er van overtuigd dat de centrale banken nog een aanzienlijke tijd de rentestanden onveranderd zullen laten. Daarnaast gaan de meeste economen er nog steeds vanuit dat de stijgende prijzen van kortstondige duur zullen zijn. Volgens hen wordt de kans op het ‘inflatiespook’ op dit moment zwaar overschat.

Weet de inflatie roet in het eten te gooien?

Volgens de analisten van Nautilus Investment Research laat het technische plaatje zien dat de Amerikaanse obligatierentes mogelijk hun piek al bereikt hebben. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat er sterke overeenkomsten zijn met het jaar 2013. Daarnaast wist de rente op de 30-jarige Amerikaanse staatsobligatie onlangs af te ketsen van het belangrijke 61,8% Fibonacciniveau. Ook is de rente inmiddels onder het 6-maandsgemiddelde terecht gekomen en een dergelijke combinatie van factoren wist tijdens de afgelopen jaren telkens te leiden tot een nieuwe dalende rentebeweging.

Wat dat betreft lijkt de kans op een dalende rente het grootst te zijn. Toch moeten beleggers de inflatie niet uit het oog verliezen. Mocht de inflatie immers in de lift blijven zitten, dan zal dit zonder twijfel effect gaan hebben op de rentemarkt. Bij een langdurige hoge inflatie zullen beleggers en economen immers hun renteverwachting moeten bijstellen. Wat dat betreft lijkt de obligatiemarkt dus opnieuw een uitdagende tijd tegemoet te gaan.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>