Er is ooit al eens sprake geweest over helikoptergeld in Europa maar zou COVID-19 er voor kunnen zorgen dat het ook realiteit wordt? Volgens enkele analisten en economen is helikoptergeld in deze coronacrisis wellicht de beste optie. Dit betekent dat consumenten een som geld op hun rekening gestort krijgen om hen te ondersteunen in deze moeilijke tijden.

Helikoptergeld, een term die werd uitgevonden in 1969 door Amerikaans econoom Milton Friedman, is een onconventionele manier om de economie te ondersteunen. Concreet betekent dit dat een centrale bank extra geld print en deze verdeeld onder de bevolking.

Het zou vooral bijzonder nuttig zijn in tijden van recessie, als middel om de koopkracht van consumenten te vergroten en dus de economie indirect te ondersteunen. De Europese Unie is nu aan het overwegen om dit idee uit te voeren vermits COVID-19 een zware impact heeft op de Europese economie en een financiële ‘boost’ broodnodig is.

Helikoptergeld

Volgens het Internationale Monetaire Fonds zou de Europese economie dit jaar met 7,5 procent gaan krimpen als gevolg van COVID-19. De Europese Centrale Bank heeft al maatregelen genomen, zo zullen ze voor 750 miljard euro aan obligaties kopen van bedrijven.

Of helikoptergeld er effectief gaat komen, is nog onzeker. In het verleden heeft de Europese Unie al laten weten geen voorstander te zijn van dit soort praktijken. Frederik Ducrozet, strateeg bij Pictet Wealth Management, is van mening dat dit wel een optie zou kunnen zijn.

When the ECB says they never discussed it, it probably means that they did.

Met andere woorden, de kans bestaat dat de Europese Centrale Bank binnenkort met geld gaat strooien hoewel andere economen en strategen vermoeden dat de beleidsmakers eerst andere pistes gaan bewandelen alvorens het helikoptergeld effectief wordt overwogen.

Bronnen: CNBC

Foto: PxfuelCreative Commons Zero – CC0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>