De aandelenmarkten hebben sinds de start van het nieuwe jaar behoorlijk goed gepresteerd maar op de koerstabellen zien we dat de heropleving is stilgevallen. De Dow Jones en de S&P 500 zijn op die korte tijd maar liefst 7 procent gestegen. De afgelopen week was echter minder goed, bijna negatief zelfs. De Dow Jones kon de week maar nipt positief afsluiten.

Hoe komt het dat de aandelenmarkten, na een bijzonder goede ‘rally’ sinds begin 2019, opeens zijn gestopt met presteren? Volgens marktkenners zijn er drie belangrijke factoren waarom de beurzen een halt hebben ingeroepen en waarom we voorlopig niet meer hoger gaan.

Negatieve vooruitzichten

Enerzijds werden de koersen van de afgelopen zes weken gedreven door een bijzonder goed vierde kwartaal van 2018. Het was overigens het beste kwartaal van de afgelopen negen jaar. Logischerwijs hebben beleggers er dan opnieuw zin in en slaan dan massaal aandelen in.

Earnings are deteriorating even faster than we expected.

Maar het heeft niet lang geduurd alvorens de beleggingswereld zich begon te focussen op de vooruitzichten voor dit kwartaal, en dat is een heel ander verhaal. De vooruitzichten zijn immers minder positief en die lijn wordt doorgetrokken voor geheel 2019 met als gevolg dat het vertrouwen opnieuw zakte en beleggers een pauze inlassen alvorens ze opnieuw actief gaan handelen.

Handelsoorlog

De reden voor deze minder goede vooruitzichten hoeven we niet ver te gaan zoeken. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China woedt onverminderd door en de harde taal die Trump onlangs sprak over het gebruik van Chinese telecomapparaten, toont aan dat de situatie nog altijd niet aan het verbeteren is.

Zolang deze twee landen ‘ruzie’ hebben met elkaar op handelsvlak, zal de onzekerheid blijven heersen op de financiële markten. De handelsoorlog heeft namelijk een grote impact op de groei van de wereldeconomie, in allerlei landen voelen bedrijven dat hun bedrijfsresultaten er onder lijden.

Technische weerstand

Iets technischer maar zeker niet onbelangrijk, de technische analyse vertelt een apart verhaaltje. De S&P 500 heeft te maken met een weerstand toen de koers het 200-dagen gemiddelde van 2.742 punten naderde. Een moeilijke niveau om door te breken omdat de weerstand hier groot is.

Dat is een belangrijk niveau dat door beurstraders goed in de gaten wordt gehouden want tot oktober had het 200-dagen gemiddelde de stijging van de stierenmarkt in de voorgaande drie jaar ondersteund. De recente rally duwde de S&P 500 helemaal naar het 200-dagen gemiddelde maar om dit plafond te doorbreken, daar is het blijkbaar nog te vroeg voor.

Bronnen: CNBC

Foto: Energepic.com – Pexels