De laatste dagen gaan er heel wat berichten rond dat de Chinese economie klaar is voor een sterk herstel na het versoepelen van de coronamaatregelen. Hoewel dat positief nieuws is, vooral voor de wereldeconomie, zitten ze bij de Federal Reserve met de handen in het haar. Zij moeten wellicht langer de rentes blijven verhogen door een sterkere Chinese economie.
De Chinese economie zou dit jaar, na een moeilijke periode van 2 tot 3 jaar door COVID-19, eindelijk opnieuw kunnen floreren dankzij de versoepelingen van de strenge coronamaatregelen. Dat is uiteraard positief nieuws, niet alleen voor China en de omliggende landen, maar voor de hele wereldeconomie. Vooral de tweede jaarhelft is veelbelovend.
Toch zijn ze niet overal zo positief. In de Verenigde Staten van Amerika maakt voorzitter van de Federal Reserve in St. Louis James Bullard zich een beetje zorgen. Want een sterke Cihinese economie betekent wellicht dat de strijd tegen de hoge inflatie in de USA moeilijker zal worden.
Grondstoffenprijzen
Uit gegevens is toonbaar dat het rentebeleid van de Federal Reserve de inflatie effectief doet afkoelen. Als China opnieuw gaat herstellen, zou dit de grondstoffenprijzen kunnen doen terugkeren naar een niveau van voor 2022. Grondstoffen kunnen met andere woorden weer duurder worden. Tavis McCourt, strateeg bij Raymond James, zei het volgende:
With China, we do need more of everything – if that drives enough demand to get commodity prices back up closer to where they were in the spring of last year, then that puts the progress we’ve seen on inflation in a much more tenuous position.
Consumenten in China kunnen meer mobiel zijn nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Hierdoor gaat de vraag naar bv. brandstof stijgen en dus gaan ook de prijzen opwaartse druk ondervinden. Bullard waarschuwde dat de lagere kans op een recessie in Europa en de heropening van China de inflatie opnieuw zal aanwakkeren.
Bronnen: Jihye Lee – CNBC
Foto: Eugene Zemlyanskiy – Flickr – CC BY 4.0
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER