Nu de inflatie lijkt af te nemen, hopen beleggers dat de Federal Reserve weldra stopt met haar historische verstrakkingscampagne. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, denkt echter dat dit nog niet voor morgen zal zijn.

Dimon denkt dat de rente hoger zal komen te liggen dan de Federal Reserve op dit moment verwacht. Hoewel de inflatie inderdaad lijkt af te nemen, blijft deze nog steeds hardnekkig hoog. Hiernaast zei Dimon dat de recente vermindering van de inflatie het gevolg is van tijdelijke factoren zoals een daling van de olieprijzen en een vertraging in China door de Covid pandemie.

Om de stijgende prijzen te bestrijden, heeft de centrale bank haar referentierentevoet verhoogd tot een beoogde bandbreedte tussen 4,25% en 4,5%, het hoogste niveau in 15 jaar. Het verwachte eindtarief, of het punt waarop de functionarissen verwachten de renteverhogingen te beëindigen, werd tijdens de vergadering van december vastgesteld op 5,1%.

Dimon stelt:

Volgens mij gaat de rente boven de 5% uitkomen. Er is immers nog veel onderliggende inflatie die niet zomaar zal weggaan.

Recessievrees

De reeks agressieve renteverhogingen heeft de bezorgdheid over een recessie in de Verenigde Staten aangewakkerd. Centrale bankiers vinden nog steeds dat ze ruimte hebben om de rente te verhogen omdat de arbeidsmarkt en de consument sterk blijven.

Dimon zei dat als de Verenigde Staten een milde recessie doormaakt, de rente zal stijgen tot 6%. Hij voegde eraan toe dat het voor iedereen moeilijk is om economische recessies te voorspellen.

Bron: CNBC
Foto: iStock