Het herstel van de Europese economie ging in de maand juli vlotjes. Maar deze maand constateren economen dat het herstel wat moeizaam verloopt. Vooral in de dienstensector verliep het wat stroef gezien de corona-maatregelen in verschillende landen opnieuw werden opgeschroefd. De nieuwe besmettingsgolf die eind juli – begin augustus van start ging in Europa, gooit redelijk wat roet in het eten.

Het economische herstel in augustus lijkt een beetje te zijn stilgevallen na een goede prestatie in juli. En dat is niet onlogisch vermits verschillende overheden de lockdown-maatregelen hebben verscherpt nadat zich een tweede besmettingsgolf onverwacht heeft opgedrongen.

Om het met cijfers uit te drukken, de IHS Markit Purchasing Managers’ Index is gedaald van 54.9 in juli naar 51.6 in augustus. Het positieve is dat het cijfer nog boven de 50 punten noteert, wat duidt op een economische groei. Toch scheelt het meer dan 3 punten met de maand juli. Andrew Harker, econoom bij IHS Markit, benadrukt het verlies van momentum in de eurozone.

The euro zone’s rebound lost momentum in August, highlighting the inherent demand weakness caused by the COVID-19 pandemic. The recovery was undermined by signs of rising virus cases in various parts of the euro area.

Dienstensector

De daling werd vooral ingeluid door de minder goede prestatie van de dienstensector. Hier ging het PMI cijfer van 54.7 naar 50.1 terwijl het PMI cijfer de maakindustrie slechts met 0.1 punten daalde, namelijk van 51.8 naar 51.7. Deze laatste wist de voorspelling van de analisten van Reuters, namelijk een stijging naar 52.9 in de maand augustus, niet waar te maken.

Economen van Reuters vermoeden dat een volledig herstel minstens twee jaar zal duren. Het vinden van een werkend vaccin zou het herstel kunnen bespoedigen. Maar zolang er mensen besmet geraken en sterven, zal zeker nog rekening gehouden worden met COVID.

Bronnen: CNBC

Foto:

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>