De economische crisis dit jaar is dan misschien niet zo zwaar dan het Internationale Monetaire Fonds had voorspeld, maar de weg naar een volledig herstel zal zeer lang gaan duren. Het IMF voorspelde in juni dat de wereldeconomie met 4,9 procent zou krimpen, echter tonen de cijfers voor het tweede en derde kwartaal aan dat de wereldeconomie het beter doet dan verwacht. 

De gezondheidscrisis weegt zwaar op de wereldeconomie maar het is niet zo ernstig als het Internationale Monetaire Fonds had voorspeld. Kristalina Georgieva, voorzitster van het IMF, zei onlangs dat ze hun prognose voor geheel 2020 gaan herzien in de positieve zin. Analisten en economen blijven echter voorzichtig want de tweede COVID-besmettingsgolf kan nog roet in het eten gooien en het herstel van de wereldeconomie doen vertragen.

The global economy is coming back from the depths of the crisis. But this calamity is far from over.

Prognose

Een ‘meevaller’ want het gaat dan toch niet zo slecht als men had verwacht. IMF-voorzitster Georgieva benadrukte dat de stimulus van de overheden ervoor heeft gezorgd dat het niet op een wereldwijde ramp is uitgedraaid. Ruw geschat hebben overheden wereldwijd maar liefst 12 biljoen dollar geïnvesteerd in stimuleringspakketten en infrastructuurwerken.

Governments have provided around $12 trillion in fiscal support to households and firms. And unprecedented monetary policy actions have maintained the flow of credit, helping millions of firms to stay in business.

Georgieva zei dat het zeer moeilijk wordt om goede prognoses en voorspellingen te maken de komende maanden en jaren. De weg naar een volledig herstel van de wereldeconomie gaat lang duren. Alles zal afhangen van hoe de pandemie wordt aangepakt en in hoe verre COVID-19 nog een bedreiging zal vormen. Op dit moment hebben 35 miljoen mensen het virus opgelopen waarvan meer dan 1 miljoen mensen zijn gestorven.

Bronnen: CNBC

Foto: Jernej Furman – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>