De coronacrisis is de geschiedenisboeken ingegaan als de kortste en krachtigste recessie ooit. Veel landen werden immers tijdens het jaar 2020 geconfronteerd met een historische economische krimp. Volgens de economische ramingen zal de Europese economie zich al dit jaar herstellen van de coronaschade. Toch duurt het nog even voordat de trend van vóór de coronacrisis hervat wordt.

Volgens de huidige economische cijfers is de Europese economie goed op weg om al dit jaar de schade van de coronacrisis te gaan herstellen. Deze indrukwekkende economische herstelbeweging is voor een aanzienlijk deel te danken aan het ruimhartige beleid van de centrale banken en overheden. Het gevolg van dit ruimhartige beleid is wel dat de Europese staatsschuld als percentage van het Europese bruto binnenlands product stevig in waarde is gestegen.

Het einde van de coronacrisis is in zicht

Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat de Europese economie op koers ligt om de coronacrisis binnen enkele maanden achter zich te laten. Op dat moment zou de Europese economie dus op het niveau van vóór de coronacrisis zitten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Research, is te zien dat de Europese economie dit punt tijdens het vierde kwartaal van 2021 kan gaan bereiken.

Op de grafiek is ook te zien dat de verwachting is dat de Europese economie pas aan het einde van 2023 de trend van vóór de coronacrisis weet te hervatten. Mocht die mijlpaal bereikt worden, dan zou er sprake zijn van een economische groei van bijna 5% tijdens een periode van 4 jaar.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>