Als je een blik werpt op de koersborden dan zou je vrij snel tot de conclusie kunnen komen dat de coronacrisis alweer achter de rug ligt. De meeste beurzen zijn op dit moment niet ver verwijderd meer van de oude recordhoogten. De Nasdaq 100 index wist zelfs al meermaals een nieuwe recordkoers op de borden te toveren. Maar, is er echt reden tot feestvreugde?

Beleggers die al wat langer meelopen zullen weten dat er meestal niet een direct verband te trekken is tussen de aandelenmarkten en de groei van de economie. Vaak wordt zelfs gezegd dat de aandelenmarkten vooruitlopen op de reële economie. Mocht dat nu opnieuw het geval zijn, dan zou je kunnen stellen dat de wereldeconomie een mooie comeback te wachten staat.

Lopen de beurzen vooruit op de reële economie?

Toch is het nog maar de vraag of het economische plaatje tijdens de komende maanden drastisch zal gaan verbeteren. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat het aantal Amerikaanse faillissementen steeds verder oploopt. Op dit moment is er sprake van een soortgelijk niveau dat in het jaar 2009 bereikt werd.

Het herstel van de economie zal voor een aanzienlijk deel afhankelijk zijn van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Op het moment dat landen geconfronteerd worden met een tweede golf, kan het kaartenhuis opnieuw in elkaar storten. En op dat moment zullen ongetwijfeld ook de aandelenmarkten moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Een euforische stemming kan dus gevaarlijk zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>