Het herstel van de wereldeconomie verloopt op dit moment een stuk vloeiender dan waar economen aanvankelijk op gerekend hadden. Volgens de kenners komt dit met name door het snelle herstel bij het bedrijfs- en consumentenvertrouwen. Voor de beurzen hoeft dit gek genoeg geen goed nieuws te betekenen. Een te groot vertrouwen kan immers juist een gevaar voor de beursrally zijn.

De meeste Westerse economieën zijn een zogenoemde ‘consumeergerichte economie’. In dat geval ben je voor de economische groei met name afhankelijk van de binnenlandse bestedingen. En voor die bestedingen is het belangrijk dat het vertrouwen onder de consumenten en bedrijven groot is. Op het moment dat zij immers angstig zijn, zullen de grote uitgaven uitgesteld worden. En dat heeft uiteraard een negatief effect op de economische groei.

Consumenten en bedrijven zijn vaak op het verkeerde moment optimistisch gestemd

Toch hoeft een groot vertrouwen niet altijd goed nieuws te betekenen. Over het algemeen zijn consumenten en bedrijven namelijk op het verkeerde moment optimistisch gestemd. Tijdens de afgelopen decennia is die gedachte meermaals bevestigd. En ook nu kan dat moment aangebroken zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Atlas Investor, te zien dat het Europese consumenten- en bedrijfsvertrouwen is gestegen naar een hoogte die we ook tijdens de jaren 2018, 2007 en 2000 hebben gezien. Aan de bovenkant van de grafiek is te zien dat in het verleden een te groot vertrouwen uiteindelijk slecht nieuws betekende voor de Europese beursindex.

Gezien deze grafiek moeten beleggers juist nu voorzichtig te werk gaan. Veel beleggers laten zich op dit moment meesleuren in de hosannasfeer. Het verleden wijst echter uit dat dit juist niet het moment voor feestvreugde is. En beleggers kunnen zich dat maar beter goed realiseren.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)