Volgens één van de bekendere epidemiologen is de coronapandemie nog lang niet voorbij. De reden zou te maken hebben met het aantal gevaccineerden wereldwijd en de risicogroepen die vermoedelijk een derde vaccin nodig hebben om ‘veilig’ te zijn. En zolang er niet voldoende mensen gevaccineerd zijn, zullen nieuwe varianten de kop opsteken.

Eind 2019 brak COVID-19 uit in China en heeft sindsdien de wereld op zijn kop gezet. Op vrij korte tijd werden er doeltreffende vaccins gemaakt maar intussen zijn er verschillende varianten ontstaan die het bestrijden van de coronapandemie nog moeilijker maken.

Dr. Larry Brilliant, een epidemioloog die deel uitmaakte van het team van de World Health Organization die de pokken de wereld uit hielp, zei dat de delta variant het meest besmettelijke virus is. Zowel in India, China, Europa als in de Verenigde Staten neemt het aantal besmettingen met deze variant met rasse schreden toe, een groot gevaar volgens Brilliant.

I think we’re closer to the beginning than we are to the end [of the pandemic], and that’s not because the variant that we’re looking at right now is going to last that long.

Meer vaccinaties

Het is volgens hem van belang dat er meer mensen gevaccineerd worden. Op dit moment is slechts 15 procent van de wereldbevolking volledig gevaccineerd. Het is noodzakelijk om de inwoners van meer dan 200 landen te vaccineren om een einde te breien aan de pandemie.

Hij raadt aan om mensen ouder dan 65 jaar onmiddellijk een derde ‘booster shot’ te geven zodat hun immuunsysteem beter bestand is tegen de delta variant. Volgens zijn studie gaat de delta variant zich nog sneller verspreiden met het risico dat er een ‘super variant’ onstaat.

Hoewel hij de kans klein acht, maant hij overheden toch aan om gepaste acties te ondernemen om zulk scenario te vermijden. Mocht er een ‘super variant’ ontstaan waartegen de bestaande vaccins niet bestand zijn, dan zullen de economische gevolgen opnieuw bijzonder zwaar zijn.

Bronnen: CNBC

Foto:  Tmaximumge – PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>