De politieke en economische onzekerheid in de wereld heeft er de afgelopen maanden toe geleid dat steeds meer bedrijven het vertrouwen in de toekomst verliezen. En dat is een kwalijke zaak, want als gevolg hiervan kunnen bedrijven geneigd zijn om nieuwe investeringen uit te stellen. En dat heeft uiteraard gevolgen voor de groei van de wereldeconomie.

The Wall Street Journal deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat het bedrijfsvertrouwen onder de kleinere bedrijven aanzienlijk is gedaald. Ten opzichte van begin 2018 is er sprake van een daling in het vertrouwen van bijna 30%. Voor het laatst waren kleinere bedrijven tijdens de zomer van 2016 zo pessimistisch gestemd over de toekomst.

Kleinere bedrijven verliezen het vertrouwen in de toekomst

The Wall Street Journal laat weten dat de daling in het bedrijfsvertrouwen hoofdzakelijk te wijten is aan de handelsoorlog tussen de VS en China. Het handelsbeleid van Donald Trump vormt een bedreiging voor de groei van de wereldeconomie en steeds meer bedrijven beginnen dat te merken. Daarnaast speelt ook nog de onzekerheid rondom de Brexit. Dit heeft met name effect op Europese bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk.

Voor beleggers is het te hopen dat dit net als in 2016 met een sisser afloopt. Destijds bleek achteraf dat de zorgen om de groei van de Chinese economie, en daarmee de zorgen om de groei van de wereldeconomie, niet terecht waren. De vraag is of dat nu opnieuw het geval zal zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>