Volgens de CEO van olieconcern BP gaat de situatie op de oliemarkt de komende maanden verbeteren. Bob Dudley verwacht dat de olieprijzen beter tegen een stootje zullen kunnen doorheen 2019 hoewel hij ook benadrukt dat er veel onzekerheden heersten op de oliemarkt.

De commentaar van Bob Dudley komt op een verwacht moment nu er verschillende zaken spelen op de oliemarkt. Enerzijds heb je de Amerikaanse sancties tegen het Venezolaans staatsoliebedrijf en is er een akkoord tussen de OPEC-landen en Rusland inzake de terugdringing van de olieproductie.

De CEO van BP verwacht dat het aanbod de komende maanden flink zal worden teruggedrongen gezien deze maatregelen en verwacht dat de olieprijzen weerstand zullen bieden en verbetering zullen tonen de komende maanden. Hij verwacht een prijs tussen de 50 en 65 dollar per olievat.

As we look it, it feels like the markets will be firmer. I couldn’t predict the oil price but we are planning BP between $50 and $65.

Onzekerheden

Toch wordt de oliemarkt overheerst door onzekerheden. De maatregelen van de OPEC-landen en Rusland zullen ongetwijfeld een invloed gaan hebben op het aanbod. De effecten hiervan hebben we reeds mogen ondervinden de afgelopen jaren, maar niemand weet wat de Amerikaanse sancties tegen het Venezolaans oliestaatsbedrijf zullen teweegbrengen.

Verschillende analisten verwachten dat de Amerikaanse sancties de export van Venezolaanse olie naar andere landen zal doen afremmen. Indirect wordt hierdoor het aanbod ingeperkt en dus zouden de olieprijzen opnieuw moeten stijgen. Met andere woorden, een meevaller voor de oliemarkt.

The cost of producing a barrel of oil will remain at an economically viable level in the foreseeable future, even if prices fall below $50 a barrel just like they did less than two months ago.

Bronnen: CNBC

Foto: Mike Mozart – Flickr – CC BY 2.0

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>