De meeste beleggers geven vandaag de dag de voorkeur aan de zogenoemde ‘groeiaandelen’. In dit geval is te denken aan aandelen als Facebook, Tesla en Neflix. De interesse in deze aandelen heeft grote gevolgen gehad voor de waarde-aandelen. En die trend begint serieuze vormen aan te nemen.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Beleggers zijn niet meer geïnteresseerd in waarde-aandelen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley Research, is te zien dat de waarde-aandelen sinds de bodem van 2009 structureel minder goed hebben gepresteerd dan groeiaandelen. Als gevolg hiervan is het belang van de waarde-aandelen in de MSCI World Index gedaald naar het laagste niveau sinds het jaar 2000. Daar staat tegenover dat groeiaandelen nog nooit zo belangrijk waren voor de MSCI World Index.

Deze trend laat zien dat beleggers nog steeds vertrouwen hebben in verder stijgende beurskoersen. In tijden van beursvoorspoed verkiezen beleggers namelijk groeiaandelen boven waarde-aandelen. Toch kwam er in het jaar 2000 ook een abrupt einde aan deze trend en daardoor ook aan de stijgende beurskoersen. Beleggers moeten altijd voorbereid zijn op dat ‘doemscenario’.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)