De meest recente macrocijfers maken duidelijk dat de Amerikaanse economie nog steeds bezig is aan een overtuigende herstelbeweging. De coronacrisis ligt inmiddels al achter de rug en de toekomstige groeicijfers zien er ook hoopgevend uit. Ondanks deze positieve economische ontwikkelingen ziet het plaatje bij het Amerikaanse consumentenvertrouwen er compleet anders uit. En deze mismatch lijkt met name veroorzaakt te worden door de oplopende inflatie.

Het zal niemand zijn ontgaan dat de inflatie al een tijdje sterk oploopt. Niet alleen in Europa is dit het geval, maar eigenlijk zien we dit in heel de wereld terug. Ook binnen de Amerikaanse landsgrenzen loopt het algemene prijspeil stevig op en consumenten houden zelfs rekening met een nog hogere inflatie. Een te hoge inflatie kan echter zorgen voor economische en financiële instabiliteit en dat is inmiddels ook terug te zien bij het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Oplopende inflatie vormt een gevaar voor het consumentenvertrouwen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Fundstrat, is te zien dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen conform de Universiteit van Michigan is gedaald naar het laagste niveau sinds het jaar 2011. Vandaag de dag ziet de situatie er dus zorgwekkender uit dan aan het begin van de coronacrisis het geval was.

Aan de onderkant van de grafiek is te zien dat tijdens de afgelopen anderhalf jaar de inflatieverwachtingen stevig zijn opgelopen. Inmiddels houden Amerikaanse consumenten rekening met een inflatie van 7% en dat heeft geleid tot een pessimistische stemming. Voor de economische en financiële stabiliteit is het dus te hopen dat de inflatie inderdaad ‘tijdelijk’ is, zoals de centrale banken ons doen geloven.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>