Het jaar 2019 was niet alleen een goed jaar voor de wereldwijde aandelenmarkten, ook de koffieprijs wist goede zaken te doen. Na jaren van prijsdalingen wist de koffieprijs eindelijk weer eens in waarde te stijgen. Een groot gedeelte van die winst is echter tijdens de afgelopen weken als sneeuw voor de zon verdwenen. En dat heeft alles met het coronavirus te maken.

Het coronavirus hangt nog steeds als een donkere wolk boven de markten. Beleggers lijken steeds meer gewend te raken aan dit virus, maar de ‘coronavirus gevaarlijke financiële instrumenten’ worden zoveel mogelijk vermeden. Zo is bijvoorbeeld het sentiment binnen de energiesector nog steeds uitermate pessimistisch gestemd. En ook de koffiesector heeft het lastig.

Koffieprijs heeft last van de afnemende vraag uit China

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Ole S Hansen, is de grafiek van de koffieprijs in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de koffieprijs tijdens de afgelopen weken enorm veel terrein heeft moeten inleveren. In amper vijf weken tijd is de gehele jaarwinst over 2019 in rook opgegaan.

De reden dat de koffieprijs op dit moment zo onder vuur staat, komt door de afnemende vraag vanuit China. De Chinezen zijn een belangrijke afnemer van koffie, maar door het coronavirus is de vraag naar koffie drastisch gedaald. Voor de koffieprijs is het te hopen dat die vraag spoedig weer aantrekt. De koffieprijs is namelijk bij een belangrijke steunlijn terecht gekomen en zodra die steun breekt, verslechtert het technische plaatje aanzienlijk.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>