De meeste aandelenmarkten zijn bezig aan een uitstekend beursjaar. Voor Wall Street is dit zelfs de beste beursstart sinds het jaar 1998. Het gevolg van deze beursrally is dat het ‘domme geld’ weer naar de markt getrokken wordt. En dat is vaak geen goed teken.

Als we het over het ‘domme geld’ hebben, dan gaat het vaak om beleggers die altijd te vroeg of te laat in de markt zitten. Het gaat in dit geval over particuliere beleggers. En uit diverse onderzoeken blijkt dat het overgrote deel van de particuliere beleggers verlies maakt. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat 80% van de particuliere beleggers verlies maakt.

Het domme geld waarschuwt ons voor een beursdaling

Wat dat betreft kan het vertrouwen onder particuliere beleggers een goede maatstaf zijn voor het voorspellen van de toekomst van de aandelenmarkten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat het ‘domme geld’ op dit moment extreem optimistisch gestemd is. Voor het laatst was deze groep beleggers tijdens de zomer van 2018 zo Bullish gestemd. En dat vormde destijds het startsein voor een forse beursdaling, waarbij sommige indices zelfs meer dan 20% aan waarde moesten inleveren.

Uit het onderzoek van SentimenTrader blijkt dat het ‘vertrouwenspercentage’ is gestegen tot boven de 80%. En een dergelijk percentage leidt gemiddeld tot een jaarlijks rendement van -4,5%. Wat dat betreft zijn we dus gewaarschuwd.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)