De Duitse economie ondervindt op dit moment grote hinder van de handelsoorlog. De Duitse economie is namelijk voor een groot deel afhankelijk van haar export. En die export is, als gevolg van de toegenomen handelsspanningen in de wereld, onder druk komen te staan. En het Duitse bedrijfsleven raakt daardoor steeds pessimistischer.

Uit de meest recent gepubliceerde macrocijfers blijkt dat het Duitse bedrijfsleven voor het laatst in het jaar 2014 zo pessimistisch gestemd was. Dit is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ZeroHedge, in beeld gebracht. We hebben op dit moment te maken met een notering van 97,9.

Het Duitse bedrijfsleven

De Duitse Informatie en Foschung (Ifo) Bedrijfsklimaat Index bepaalt het bedrijfsklimaat en voorwaarden in de Eurozone. De notering wordt afgeleid uit een enquête onder ongeveer 7.000 bedrijven. Volgens economen is dit een belangrijke index, want een pessimistische houding onder de Duitse bedrijven kan grote gevolgen hebben voor de Duitse economie. Indien het bedrijfsleven zich immers zorgen maakt over de toekomst, dan worden vaak investeringen uitgesteld. En dat weet uiteraard te leiden tot een lagere economische groei.

De kans is echter klein dat deze situatie in de nabije toekomst zal gaan veranderen. De handelsoorlog lijkt immers alleen maar verder te escaleren. En de Duitse economie kan hier grote hinder van gaan ondervinden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>