Op de beursvloer lijkt de coronacrisis allang vergeten te zijn. De meeste beurzen bewegen inmiddels weer rond hun oude recordhoogten. En eigenlijk is dat best opvallend te noemen, want de economische situatie geeft geen aanleiding tot een dergelijke beursstijging. Met name de arbeidsmarkt is nog lang niet terug op het oude niveau van voor de coronacrisis.

De centrale banken proberen er in samenspraak met de overheden alles aan te doen om een harde val van de economie te voorkomen. Zij kunnen echter niet voorkomen dat de werkloosheid oploopt. Met name in de EU begint de werkloosheid langzaam maar zeker sterk op te lopen.

Herstel binnen de arbeidsmarkt kan lang gaan duren

In de VS hebben ze de piek voor wat betreft de werkloosheid al bereikt. Dat komt voort uit het feit dat er in de Verenigde Staten sprake is van een zogenoemde ‘flexibele arbeidsmarkt’. En die flexibele arbeidsmarkt leidt tot een relatief hoge werkloosheid op het moment dat het economisch tegenzit, maar wordt ook weer redelijk snel ingelopen op het moment dat de economie herstelt.

Toch is er in de VS ook nog geen reden tot feestvreugde. Op de bovenstaande staafgrafiek is immers te zien dat beleggers rekening moeten houden met een relatief lange tijd van hoge werkloosheid in de VS. Tijdens de financiële crisis had de Amerikaanse arbeidsmarkt uiteindelijk 75 maanden nodig om terug te keren naar het niveau van vóór de crisis. Het snelste herstel werd bewerkstelligd in het jaar 1980. Toen had de Amerikaanse arbeidsmarkt slechts 10 maanden nodig om volledig te herstellen. Een dergelijk scenario lijkt echter nu utopie te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>