Donald Trump begint langzaam maar zeker door te krijgen dat zijn handelsbeleid alleen maar verliezers oplevert. Lang leek het er op dat de Amerikaanse economie overeind wist te blijven, maar daar is gezien de laatste macrocijfers geen sprake meer van. Zo heeft onder andere het consumentenvertrouwen een duikvlucht genomen. En ook de productieactiviteiten beginnen af te nemen.

Tijdens de afgelopen weken liet Trump meermaals weten dat de kans groot is dat de VS binnenkort een handelsakkoord zal gaan sluiten met China. Mede daardoor heeft er een imposante herstelbeweging plaatsgevonden op de aandelenmarkten. Voor de groei van de wereldeconomie is  het te hopen dat de handelsoorlog tussen de VS en China binnen afzienbare tijd weet te de-escaleren.

Handelsoorlog zorgt voor alleen maar verliezers

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is te zien dat de wereldwijde productiesector op dit moment hard geraakt wordt. Zo is te zien dat het wereld (exclusief de VS) productie PMI-cijfer tijdens de afgelopen maanden in rap tempo is gedaald richting de 50-lijn. Een eventuele daling onder de 50-lijn impliceert krimp en dan mogen alle alarmbellen gaan rinkelen.

Ondertussen begint ook de Amerikaanse economie scheurtjes te vertonen. Zo laten de laatste macrocijfers onder andere zien dat steeds meer Amerikanen voorzichtiger zijn over de toekomst. En als gevolg daarvan zijn de consumentenuitgaven fors gedaald. En aangezien de groei van de Amerikaanse economie hoofdzakelijk bepaald wordt door de binnenlandse bestedingen, mag Trump zich achter de oren gaan krabben. Helemaal omdat volgend jaar de Amerikaanse verkiezingen alweer op het programma staan.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>