Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank stelt dat het moderne beleid van centrale banken ronduit verkeerd is. Dit beleid is gebaseerd op de Moderne Monetaire Theorie (MMT).

MMT stelt: landen die in hun eigen valuta lenen, kunnen ten alle tijden meer geld bij printen om zo hun tekorten te dekken. Het resultaat is dat bijvoorbeeld Amerika altijd een overheidstekort kan hebben en zo een steeds grotere schuld opbouwt. Daarom vinden voorstanders van MMT het voordelig dat centrale banken de rente laag houden, zodat de schuldenlast laag blijft.

Maar Powell is hier geen fan van. Hij zei:

Het beeld dat tekorten niet uitmaken voor landen die in hun eigen valuta lenen, is gewoon verkeerd. De Amerikaanse staatsschuld is vrij hoog ten opzichte van het de economie – en nog belangrijker – het groeit harder dan de economie. Veel harder. We moeten minder uitgeven of meer opbrengsten binnen halen.

Amerikaanse staatsschuld

De Amerikaanse staatsschuld tikte onlangs de grens van 22 biljoen dollar aan, zoals te zien is op de grafiek van Bloomberg. Volgens het Congressional Budget Office zal het overheidstekort van de Verenigde Staten in de komende jaren 1 biljoen dollar bedragen.

Amerikaanse staatsschuld

Powell stelde daarna nog dat het niet de rol is van de Fed om het overheidstekort te dekken:

En voor zover mensen over mensen over de Fed praten; onze rol is niet om overheidsbeleid te subsidiëren. Beslissingen over uitgaven en uitgaven in bedwang houden is echt voor jullie [de regering].

Bron: Bloomberg

Foto: iStock