De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is inmiddels al een maand oud. En voorlopig lijkt er ook nog geen einde aan deze oorlog te komen. Ondanks de harde economische sancties die door het Westen tegen Rusland genomen zijn, lijkt Poetin niet van plan te zijn om zijn koers te veranderen. Ondertussen beginnen ook Europese burgers zich zorgen te maken.

De Europese economie wist zich vorig jaar krachtig te herstellen van de coronacrisis uit het jaar 2020. Op een gegeven moment wist het Europese bruto binnenlands product zelfs weer boven het niveau van vóór deze rampzalige crisis te komen. Uiteraard wist dit ook te leiden tot een hernieuwd vertrouwen onder de Europese consumenten. Van dat vertrouwen is echter op dit moment nog maar weinig over.

Europese burgers maken zich zorgen over de toekomst

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Heimstaden and Macrobond, is te zien dat het Europese consumentenvertrouwen in een vrije val zit. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne en anderzijds door de oplopende inflatie. Door de sterk oplopende prijzen maken consumenten zich zorgen over hun koopkracht.

De beleggers die al wat langer meelopen die weten dat een afnemend consumentenvertrouwen vaak onheil voor de economie betekent. Op het moment dat burgers zich immers zorgen beginnen te maken over de toekomst, zie je dit ook terug in hun uitgavenpatroon. Grote uitgaven worden in dat geval vaak uitgesteld en dit leidt tot een afnemende economische groei. De bovenstaande grafiek kan derhalve gezien worden als een bedreiging voor de economische stabiliteit.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>