Tijdens de afgelopen maanden heeft de Amerikaanse arbeidsmarkt harde klappen moeten incasseren. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis wist het werkloosheidspercentage zelfs te stijgen naar 14,5%. Inmiddels is het werkloosheidspercentage teruggezakt richting de 7,9%. Dat is echter niet het grootste gevaar waar de Amerikaanse arbeidsmarkt mee geconfronteerd wordt.

Inmiddels ligt het werkloosheidspercentage weer onder het niveau dat tijdens de financiële crisis bereikt werd. Op het hoogtepunt gemeten wist het werkloosheidspercentage toen uit te komen op 10%. De stijgende werkloosheid in 2020 verloopt totaal anders dan tijdens de twee voorgaande recessies het geval was. Nu verloren in relatief korte tijd miljoenen Amerikanen hun baan. Daar staat tegenover dat een groot deel van die Amerikanen inmiddels ook alweer een nieuwe baan gevonden heeft.

Er kan een einde komen aan het V-herstel bij de Amerikaanse arbeidsmarkt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley, is het grootste gevaar  voor de Amerikaanse arbeidsmarkt in beeld gebracht. Het is namelijk nog maar de vraag of de werkloosheid tijdens de komende maanden verder zal gaan afnemen. Op deze grafiek is immers te zien dat er steeds meer ‘permanente werklozen’ bijkomen. En deze permanente werkloosheid wordt veroorzaakt door faillissementen.

Zolang een faillissementsgolf niet voorkomen wordt, moeten beleggers rekening houden met een stijging van het aantal permanente werklozen. En op het moment dat die trend zich voortzet, is het snel over met het ‘V-herstel’ binnen de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>