Het herstel van de Amerikaanse economie van de coronapandemie is bijzonder indrukwekkend. Bedrijven halen sterke resultaten, de arbeidsmarkt is sterk met een lage werkloosheid en zelfs de lonen zijn goed kunnen stijgen. Toch komt het met bepaalde kost, namelijk een oververhitte inflatie die dringend afgekoeld moet worden. En dat kan moeilijk zonder een recessie.

Neem het niet van ons aan, maar wel van voormalig hoofdeconoom bij de SEC Larry Harris. Hij ziet hoe de Amerikaanse economie sterk is hersteld van een moeilijke coronaperiode maar dat dit ten koste is gegaan van een inflatie die uit zijn voegen is gebarsten. Het gevolg is dat de Federal Reserve agressief te werk moet gaan en wellicht een recessie zal veroorzaken.

Are we going to have a recession? It’s pretty likely. It’s very hard to stop inflation without a recession.

Om de inflatie af te koelen, moet de Amerikaanse centrale bank de rentes verhogen. Er is al verhoogd met 25 en 50 basispunten en men verwacht dat de rente de komende maanden nog verschillende keren verhoogd zal gaan worden met nogmaals 50 basispunten.

Rising interest rates choke off spending by increasing the cost of financing. There will be a day of reckoning, the question is how soon.

Geen paniek

Harris stelt zich niet de vraag óf er een recessie zal komen maar wel wanneer de recessie ons zal overvallen. Daarenboven is de situatie in Oekraïne niet ideaal, de stijgende energieprijzen dragen bij aan de torenhoge inflatie. Hoe langer de oorlog duurt en de olieprijzen stijgen, hoe groter de kans op een nakende recessie. Toch is er geen reden voor paniek of dergelijke.

Hij benadrukt dat recessies vrij ‘normaal’ zijn. Sinds de Grote Depressie zijn er al 13 recessies geweest en telkens het gevolg van een lange periode van verminderde economische activiteit. Huishoudens zullen het voelen in hun portefeuille maar uiteindelijk zal ook de komende recessie wegkwijnen en keren we terug naar een normale economische situatie.

Bronnen: Jessica Dickler – CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>