De Amerikaanse centrale bank besloot onlangs om de rente voor het eerst sinds 2018 met een kwart procentpunt te verhogen. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell was dit nodig om de inflatie te beteugelen. Powell weet ook dat een renteverhoging van een kwart procentpunt in dit geval niet voldoende zal zijn. Een belangrijke grafiek laat zien dat de Fed wellicht de rente drastisch moet gaan verhogen.

Het inflatiespook is inmiddels onder ons. Bedrijven en consumenten worden geteisterd door de oplopende prijzen en daardoor ontstaan er ook tekorten. Uit angst voor hogere prijzen kopen bedrijven immers meer in dan ze feitelijk voor hun productieproces nodig hebben. De inflatie is overigens tijdens de afgelopen jaren al aangewakkerd door het monetaire beleid van de centrale banken. Het kunstmatig creëren van geld leidt immers tot monetaire inflatie. Simpelweg houdt dit in dat er geldontwaarding ontstaat omdat er meer geld in omloop is.

Stijgende lonen laten zien dat de huidige rente niet houdbaar is

Doordat het levensonderhoud steeds duurder wordt, eisen de burgers hogere lonen. Ze willen immers gecompenseerd worden voor hun dalende koopkracht. Daarbij speelt mee dat werknemers op dit moment in een sterke positie verkeren in verband met de krappe arbeidsmarkt. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea Markets and Macrobond, is te zien dat de arbeidslonen in de VS stevig in de lift zitten. Op jaarbasis gemeten zijn de salarissen gemiddeld met 4,5% gestegen.

Op de grafiek is ook te zien dat er in het verleden altijd sprake was van een sterke verwevenheid tussen de arbeidslonen enerzijds en de Amerikaanse rente anderzijds. Op dit moment is er echter geen sprake van een verband tussen beide componenten, maar juist een enorm gat. En gezien het verleden is het goed denkbaar dat beide componenten binnen afzienbare tijd weer bij elkaar terecht komen. En de kans is groot dat dit iets met de rente zal doen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>