Er zijn op dit moment maar weinig beleggers te vinden die oog hebben voor het onderliggende winstplaatje. Ondanks de sterke beursstijging lijken beleggers te geloven in nog hogere koersen. Toch laat een belangrijke grafiek zien dat het fundamentele plaatje op dit moment de huidige beurskoersen niet ondersteunt. En dat zal vroeg of laat effect hebben op de aandelenkoersen.

Op de aandelenmarkten is er al sinds de bodem van maart 2020 sprake van een stijgende beweging. Tot nu toe heeft deze nieuwe Bull Market al diverse records verbroken. Zo is dit onder andere tot nu toe de krachtigste stierenmarkt ooit. Beleggers lijken er vooralsnog alle vertrouwen in te hebben dat de beursrally ook tijdens de komende maanden weet stand te houden.

Beleggers zijn vooruitgelopen op het onderliggende fundamentele plaatje

Wat beleggers echter nooit mogen vergeten, is dat het onderliggende winstplaatje op de lange termijn gemeten altijd van doorslaggevend belang is. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat het huidige Amerikaanse winstplaatje de huidige Amerikaanse beurskoersen niet ondersteunt. Terwijl de marktwaarde van Amerikaanse aandelen ten opzichte van het Amerikaanse BBP stevig is gestegen, is dit bij het Amerikaanse winstplaatje slechts minimaal gebeurd. En als gevolg daarvan is er een groot gat tussen beide indicatoren ontstaan.

De laatste keer dat er sprake was van een dergelijk gat tussen beide indicatoren, was tijdens de internetzeepbel in het jaar 2000. Destijds waren beleggers ook vooruitgelopen op het onderliggende fundamentele plaatje. Het duurde toen jaren om de balans tussen beide indicatoren weer terug in evenwicht te brengen. En dit ging uiteraard gepaard met dalende beurskoersen. Wat dat betreft is het te hopen dat de geschiedenis zich niet gaat herhalen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)