In de VS is er sprake van een zogenoemde ‘flexibele arbeidsmarkt’. In tijden van economische tegenspoed is het voor bedrijven relatief gemakkelijk om werknemers te ontslaan. Tijdens de coronacrisis is dit op grote schaal ook gebeurd. Met name de trend bij de permanente werkloosheid begint er zorgwekkend uit te zien.

Het meest recente Amerikaanse banenrapport zag er niet bepaald rooskleurig uit. Niet alleen wist de Amerikaanse economie een stuk minder nieuwe banen te creëren, ook was er sprake van een toename in de permanente werkloosheid. En dat zijn arbeidsplaatsen die daadwerkelijk verdwenen zijn door bijvoorbeeld faillissementen.

Trend bij de Amerikaanse permanente werkloosheid ziet er nog steeds zorgwekkend uit

Uit de meest recente macrocijfers blijkt dat de ‘tijdelijke werkloosheid’ steeds meer lijkt om te slaan in ‘permanente werkloosheid’. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de permanente werkloosheid inmiddels al is opgelopen tot 3,5 miljoen Amerikanen. En dat terwijl dit aantal vóór de coronacrisis nog op een historisch laag niveau van 1,3 miljoen Amerikanen lag.

Inmiddels zit de permanente werkloosheid al boven het niveau dat tijdens de internetzeepbel bereikt werd. Destijds duurde het voor de Amerikaanse arbeidsmarkt ruim 70 maanden om terug te keren op het oude werkgelegenheidsniveau van vóór de crisis. Een V-herstel lijkt dus nu niet logisch te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>