De Amerikaanse centrale bank is op dit moment niet de enige centrale bank die er alles aan probeert te doen om een harde val van de economie te voorkomen. Ook de Europese centrale bank zet op dit moment alle zeilen bij om erger te voorkomen. Nog nooit eerder werd een dergelijk ruimhartig monetair beleid gevoerd.

Aan het einde van 2013 lanceerde de ECB voor het eerst een monetair steunpakket. De jaren daarvoor lag de nadruk met name op het hervormen van de Europese economie. Met name Duitsland was hier grote voorstander van. Uiteindelijk zag de ECB zich, onder leiding van Mario Draghi, enkele jaren later alsnog genoodzaakt om het monetaire pad te bewandelen. De rest is inmiddels geschiedenis.

Europese centrale bank lanceerde een noodaankoopprogramma

De huidige voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, kondigde onlangs aan dat de Europese centrale bank er ook alles aan zal doen om een harde klap van de economie te voorkomen. Er werd een noodaankoopprogramma gelanceerd van meer dan 150 miljard euro per maand. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat we nog nooit eerder een dergelijk Europees steunpakket hebben gezien.

Deze grafiek maakt duidelijk dat de balanspositie van de ECB op dit moment harder groeit dan ooit tevoren. Ooit zal deze balanspositie echter ook afgebouwd moeten worden. En de gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn voor de financiële markten. In dat geval transformeren de centrale banken immers van een van de belangrijkste kopers naar een van de belangrijkste verkopers. En de vraag is of die transformatie voorspoedig zal verlopen.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar