De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat bedrijven zich nog dieper in de schulden hebben gestoken. De schuldenberg wordt met de dag groter en het monetaire beleid van de centrale banken weet dit alleen maar verder te stimuleren. Het gevolg is dat de totale som van de bedrijfsschulden is gestegen naar een recordhoogte. En daar hoeven we zeker niet trots op te zijn.

Al jarenlang heerst er een gunstig ‘leenklimaat’. Het beleid van de centrale banken heeft er voor weten te zorgen dat de rente historisch laag is. En daarmee worden bedrijven dus verleid om schulden aan te gaan. Soms is het rendement op het eigen vermogen zelfs groter dan de rente die betaald wordt voor het vreemd vermogen. Met andere woorden wordt aflossen op dit moment door bedrijven niet echt als aantrekkelijk gezien.

Is er een nieuwe schuldenzeepbel ontstaan?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Financial Times, is te zien dat de Amerikaanse bedrijfsschulden, afgezet tegenover het Amerikaanse BBP, nog nooit zo hoog waren. Op dit moment is de totale schuldenberg gelijk aan bijna 80% van de waarde van het Amerikaanse bruto binnenlands product.

Steeds meer economen beginnen zich zorgen te maken over deze trend. Dat is ook niet vreemd, want de schuldenberg is vandaag de dag groter dan tijdens het jaar 2008. En daarmee mogen we onszelf de vraag stellen over er een nieuwe schuldenzeepbel is ontstaan. Deze grafiek lijkt het antwoord al te geven.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)