De goudprijs heeft het op dit moment moeilijk. Sinds medio april is er sprake van een dalende beweging. Deze daling heeft flinke schade aangericht aan de goudgrafiek. Gezien de koersbeweging van de afgelopen maanden is het niet vreemd dat het pessimisme is opgelaaid. Toch lijkt dit niet het geschikte moment te zijn om negatief gestemd te zijn over de goudprijs.

Het meest recente COT-rapport toonde aan dat de commerciële handelaren – het grote en slimme geld – zelden zo positief waren over de goudprijs. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van McClellan, te zien dat het ‘Slimme Geld’ voor het laatst aan het begin van 2016 zo enthousiast gestemd was over de toekomst van de goudprijs.

Het is niet verstandig om tegen het ‘slimme geld’ in te gaan

Gezien het feit dat de commerciële handelaren in het verleden meermaals op het juiste moment in en uit de goudprijs wisten te stappen, geeft deze grafiek ons waardevolle informatie. De grafiek maakt immers duidelijk dat het meestal niet verstandig is om tegen het ‘slimme geld’ in te gaan.

Mocht de geschiedenis zich gaan herhalen, dan kan de goudprijs op dit moment bezig zijn met het vormen van een stevige bodem. En er zijn maar weinig analisten te vinden die op dit moment met dat scenario rekening houden.