Tijdens de afgelopen dagen werden op Wall Street nieuwe recordkoersen op de borden getoverd. Ook de Dow Jones index wist voor het eerst sinds januari dit jaar weer een nieuw record te behalen. Door de ‘recordregen’ is het optimisme goed voelbaar op de beursvloer. Is er echt reden tot euforie?

De situatie op de beursvloer is bijzonder te noemen. Tijdens de afgelopen handelsweek wisten namelijk de meeste aandelenmarkten goede zaken te doen, maar daar was eigenlijk niet echt een reden voor. Zo werd tijdens de afgelopen week duidelijk dat de Britten nog steeds lijnrecht tegenover de Europeanen staan en de kans op een ‘no-Brexit-deal’ is bijzonder groot. Daarnaast hangt het handelsconflict tussen de VS en China ook nog steeds als een donkere wolk boven de markten.

Commerciële handelaren dumpen Amerikaanse aandelen

De meeste beleggers lijken zich af te zonderen van al het slechte nieuws dat boven de markten hangt. Toch doen niet alle beleggers dat. Het zogenoemde ‘slimme geld’ neemt namelijk steeds meer afstand van de markten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de commerciële grote handelaren al sinds het begin van dit jaar bezig zijn met het ‘lozen’ van Amerikaanse aandelen.

En omdat dit ‘slimme geld’ in het verleden altijd sterk correleerde met de prestatie van Wall Street, is er alle reden tot voorzichtigheid.