In de VS is er sprake van een zogenoemde ‘flexibele arbeidsmarkt’. Dat houdt simpelweg in dat werkgevers hun werknemers relatief gemakkelijk kunnen ontslaan op het moment dat het economisch tegenzit. Tijdens de coronacrisis wist de werkgelegenheid terug te vallen naar het laagste niveau sinds de financiële crisis. En vooralsnog lijkt het V-herstel slechts van tijdelijke aard te zijn geweest.

President Biden liet tijdens de voorbijgaande weken meermaals weten dat hij met zijn overheidsbeleid wil inzetten op het herstel van de Amerikaanse economie. Dit economische herstel zorgt er volgens hem voor dat de werkgelegenheid terugkeert. En dat lijkt hard nodig te zijn, want miljoenen Amerikanen zitten nog steeds zonder ‘job’ thuis.

Amerikaanse arbeidsmarkt kan een probleem worden voor Wall Street

Op het moment dat het herstel binnen de Amerikaanse arbeidsmarkt de komende tijd geen vervolg krijgt, dan kan dat slecht nieuws voor de aandelenmarkten betekenen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, te zien dat er een einde is gekomen aan het verband tussen de Wilshire 5000 index en de werkgelegenheid binnen de Amerikaanse arbeidsmarkt. Decennialang was er sprake van een sterke correlatie tussen enerzijds Wall Street en anderzijds de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat verband is echter al enkele maanden ver te zoeken.

Op dit moment is er zelfs sprake van een divergentie tussen beide componenten. Beleggers lijken vandaag de dag de economische realiteit uit het oog te verliezen. En in het verleden is dit meermaals afgestraft. Wat dat betreft is het dus te hopen dat het herstel binnen de Amerikaanse arbeidsmarkt binnenkort voortgezet wordt.

2 aandelen onder 5 euro (die kunnen verdubbelen)

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toppers van 2020 en 2021 te worden.

Download hier jouw gratis gids: 2 aandelen onder 5 euro (die kunnen verdubbelen)