Al sinds het jaar 2009 zitten de beurskoersen in de lift. Tijdens het afgelopen jaar werden de meeste beurzen voor het eerst in 10 jaar tijd geconfronteerd met een daling van meer dan 20%, maar die beursdaling werd alweer snel ongedaan gemaakt. Daardoor kunnen we zeggen dat de stijgende beweging al 12 jaar van kracht is. Toch kan daar binnenkort verandering in gaan komen.

Steeds meer mensen weten de weg naar de financiële markten te vinden. Met name tijdens het afgelopen jaar is het aantal particuliere beleggers exponentieel gegroeid. De lage spaarrente is een belangrijk argument waarom deze ‘nieuwkomers’ hun heil op de aandelenmarkten zoeken.

Beleggers moeten vrezen voor een trenddraai

De vraag is alleen of dit wel het juiste moment is om aandelen aan de portefeuille toe te voegen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg en Pictet Asset Management, te zien dat de MSCI ACWI Index al ruim 30 jaar binnen een stijgend trendkanaal beweegt. Deze index wordt ook wel gezien als de ‘World Index’.

Op de grafiek is te zien dat inmiddels de weerstandslijn bereikt is. Voor het laatst gebeurde dat tijdens het jaar 2007. Dat wist destijds te leiden tot een trenddraai en een beursdaling van ongeveer 50%. Ook in het jaar 2000, toen de weerstandslijn bereikt werd, werden de beurzen getrakteerd op een soortgelijke beursdaling.

Beleggers zijn dus gewaarschuwd.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)