De coronacrisis heeft geleid tot een sterke economische krimp. Als reactie daarop hebben de centrale banken hun monetaire beleid aanzienlijk versoepeld. Maandelijks stroomt er voor een recordbedrag aan kapitaal richting de financiële markten. En op dit moment profiteren met name de aandelenmarkten hier sterk van.
De maatschappelijke geldhoeveelheid, afgekort M1, is een begrip uit de macro-economie. Het begrip omvat al het chartaal en giraal geld dat in handen is van het publiek, particulieren en ondernemingen en met uitzondering van het kasgeld van de geldscheppende (primaire) banken. Dat geld wordt niet meegeteld omdat dat kasgeld uitsluitend dient ter dekking van de direct opeisbare tegoeden in handen van het publiek, dat wil zeggen het girale geld. Zou men dat geld wel meetellen dan ontstaan dubbeltellingen.
Het Nederlandse CBS definieert het begrip als volgt: “De in omloop zijnde bankbiljetten en munten en tegoeden die onmiddellijk in contanten kunnen worden omgewisseld of die kunnen worden gebruikt voor girale betalingen.”
Aandelenmarkten profiteren van de steun van de centrale banken
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van NorthmanTrader, is te zien dat de Amerikaanse maatschappelijke geldhoeveelheid (M1) al een jaar stevig in de lift zit. Door het gewijzigde monetaire beleid van de Fed is de geldhoeveelheid werkelijk in waarde geëxplodeerd. Op de grafiek is ook te zien dat een aanzienlijk deel van deze geldcreatie terecht is gekomen op de financiële markten. Er is immers een sterk verband waarneembaar tussen de koers van de S&P 500 index en de Amerikaanse maatschappelijke geldhoeveelheid (M1).
Gezien deze correlatie lijken beleggers er met name verstandig aan te doen om de ontwikkelingen rondom de Amerikaanse maatschappelijke geldhoeveelheid (M1) in de gaten te houden. Op het moment dat de centrale banken op de rem gaan staan, kan het beursfeestje snel ten einde komen. Voorlopig lijkt daar echter nog geen sprake van te zijn.
3 Aandelen voor de Energie Crisis
Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.
Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.
Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis