Het Zweedse modebedrijf H&M heeft investeerders verrast met indrukwekkende winstcijfers voor het eerste kwartaal. De aandelen sprongen met 14% omhoog na de bekendmaking van de resultaten. De operationele winst steeg aanzienlijk tot 2,08 miljard Zweedse kronen, wat veel hoger was dan de voorspelde 1,43 miljard kronen.

Zie hieronder de koers van H&M:

H&M blijft winstgericht met toenemende concurrentie

Ondanks een kleine daling in de nettoverkoop, blijft H&M vasthouden aan zijn focus op winstgevendheid. Dit komt vooral door de toenemende concurrentie van rivalen zoals Zara en Shein.

Daniel Ervér, CEO van H&M gaf het volgende aan:

De ontwikkeling bleef de juiste kant opgaan in het eerste kwartaal, met een verbeterde brutowinstmarge en operationele winst, lagere voorraad en sterke kasstroom.

Na de publicatie van de resultaten zei Ervér in een gesprek met analisten dat het verhogen van de verkoop de prioriteit is. Prijzen zullen naar verwachting dalen tegen het einde van 2024.

Waardering bij H&M’s vooruitgang

Analisten bij Jefferies erkennen de gemengde resultaten op het gebied van omzet, maar prijzen de sterke brutowinstmarge van 51,5%. Ze bevestigen ook het doel van H&M om een operationele marge van 10% te behalen.

De analisten benadrukten het volgende:

H&M’s focus op verbeterde winstgevendheid lijkt goed te werken, vooral gezien de positieve verkooptrend die we zien

Het bedrijf meldde ook een afname van de voorraad, wat een langlopend probleem is waar H&M actief aan werkt. Het bestuur zal tijdens de jaarlijkse algemene vergadering in mei voorstellen om een dividend van 6,5 kronen per aandeel uit te keren.

Bron: CNBC
Foto: iStock