Uit onderzoek blijkt dat het consumentenvertrouwen van groot belang is voor de groei van het bruto binnenlands product. Dit geldt in het bijzonder voor de economieën die hoofdzakelijk afhankelijk zijn van binnenlandse bestedingen. En dat is eigenlijk bij de meeste Westerse economieën het geval. Zegt het consumentenvertrouwen eigenlijk ook wat over de toekomst van de aandelenmarkten?

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen noteert relatief gezien nog steeds rond een erg hoge koers. Maar, tijdens de afgelopen maanden is het vertrouwen wel voorzichtig in verval geraakt. En daarmee is de stijgende trend onder druk komen te staan. En een neerwaartse doorbraak kan onheil betekenen, want sinds het jaar 2009 is het consumentenvertrouwen al stijgende.

Wall Street kan grote last krijgen van afnemend consumentenvertrouwen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van TheAtlasInvestor, is te zien dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen al ruim 30 jaar een sterke correlatie vertoont met Wall Street. Op deze grafiek is ook te zien dat de steunlijn bij het consumentenvertrouwen op dit moment onder druk staat. En een soortgelijke situatie zagen we ook in de jaren 2000 en 2007.

Tijdens de jaren 2000 en 2007 kwam er uiteindelijk een einde aan de opwaartse trend. En dat had destijds grote gevolgen voor Wall Street. Op Wall Street werd immers ook niet veel later een top neergezet waarna een nieuwe Bear Market gelanceerd werd.

Wat dat betreft doen beleggers er dus verstandig aan om de trend bij het Amerikaanse consumentenvertrouwen nauwlettend in de gaten te houden.

Het goedkoopste aandeel op de beurs

Spotgoedkoop aandeel in een seculaire groeisector waar recessies geen of amper vat op hebben.

Koers-winstverhouding van 7 en een korting op de boekwaarde van 20%: bekijk deze hoogvlieger onder de radar