Sinds de uitbraak van de financiële crisis hebben de centrale banken een hele andere positie weten te bemachtigen op het wereldtoneel. In het diepste geheim werd er in Amerika als eerste een plan bedacht om de binnenlandse economie weer uit het slob te trekken. En daarbij moest de Amerikaanse centrale bank een handje helpen.
De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een methode waarbij de wereldwijde centrale banken geld in de markt pompten om de economische groei aan te wakkeren. Uiteraard is deze methode veelvuldig bekritiseerd, maar we moeten wel toegeven dat de centrale banken er wel voor hebben weten te zorgen dat de economie er weer beter voorstaat.
De balanstotalen vormen een probleem voor de centrale banken
Maar, het grote probleem zit in een hele andere hoek. Niemand weet immers precies wat de prijs hiervan zal zijn. Door het opkoopprogramma van de centrale banken zijn de balanstotalen flink toegenomen. En de bedoeling is dat de centrale banken in de toekomst hun activa weer dumpen op de markt.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, zijn de balanstotalen van de belangrijkste centrale banken in beeld gebracht. Het probleem van het dumpen van activa zit aan de vraagzijde. Het is immers niet zeker of de vraag groot genoeg is om de activa te kunnen dumpen. Daarnaast kan deze ‘dumping’ leiden tot een gigantische verkoopdruk. Het is dus duidelijk dat de echte gevolgen van het opkoopprogramma pas later zichtbaar zullen zijn.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)