Binnen de grondstoffensector hebben we te maken gehad met een volatiel jaar. Als voorbeeld kan bijvoorbeeld de olieprijs genomen worden. Net voor de zomer hadden we nog te maken met een daling van meer dan -20% ten opzichte van het hoogtepunt, terwijl de prijs van een vat Brent-olie op dit moment weer boven de 60 dollar noteert. Wat gaat het jaar 2018 deze sector brengen?

Volgens JPMorgan Chase & Co. is de manier hoe u tegen de grondstoffensector aankijkt erg afhankelijk van de investeringen die u de afgelopen maanden in deze sector hebt gedaan. Er zaten namelijk absolute uitblinkers en absolute tegenvallers tussen. Om de sector als geheel te kunnen beoordelen wordt er vaak een beroep gedaan op de Bloomberg Commodity Index. En op de bovenstaande grafiek is te zien dat deze index op jaarbasis 5% hoger noteert. Wat dat betreft hebben de aandelenmarkten het dus een stuk beter gedaan.

Dit verwacht zakenbank JPMorgan van grondstoffen

Volgens de analisten van JPMorgan Chase & Co. zal het jaar 2018 voor sommige grondstoffen opnieuw lastig gaan worden. De analisten zijn licht positief gestemd over de oliesector, want het team verwacht dat de olieprijs ook tijdens de komende maanden goed zal blijven liggen als gevolg van de productieverlagingen van de organisatie van olielanden (OPEC).

Op het gebied van metalen beveelt JPMorgan aan om in aluminium te beleggen. Daarnaast moeten we volgens de zakenbank koper en nikkel vermijden, want daarbij rekent JPMorgan op een noemenswaardige prijsdaling.

Met name is JPMorgan erg optimistisch gestemd over de landbouwsector. Deze sector heeft het dit jaar lastig gehad, maar volgend jaar zou daar verandering in kunnen komen. Met name het consumptie gedreven herstel in Brazilië kan gaan zorgen voor een grote vraag naar landbouwproducten.

Binnen de grondstoffensector is er hoogstwaarschijnlijk het komende jaar weer voldoende te beleven.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>