De wereldwijde aandelenmarkten zijn bezig aan een rampzalige handelsmaand. De verliesteller staat bij de meeste beurzen op meer dan 20%. Sinds het jaar 1950 werden de beurzen slechts vier keer eerder geconfronteerd met een dergelijke grote beursdaling (op maandbasis gemeten). Wat betekent dat voor de laatste handelsdagen van deze maand?

Wall Street wist afgelopen vrijdag op een dramatische manier de week te eindigen. Zo werden de Amerikaanse beurzen op vrijdag geconfronteerd met een daling van ruim 4%. Op maandbasis gemeten staat de S&P 500 index nu 22% lager. Toch bestaat er een reële kans dat Wall Street aan het einde van de maand nog een herstelbeweging in gang weet te zetten.

Beleggers mogen hopen op een herstelbeweging

Uit onderzoek van Ryan Detrick blijkt dat we vier keer eerder op maandbasis gemeten te maken hadden met een dergelijke grote ‘pullback’. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn deze jaren in beeld gebracht. Tijdens alle keren wist de S&P 500 index aan het einde van de maand nog een groot deel van de beursschade te repareren. Vanaf het dieptepunt gerekend was er minstens sprake van een herstel van 10%.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt duidelijk dat de laatste handelsdagen van deze maand wellicht rooskleurig kunnen gaan verlopen.

3 goedkoopste aandelen voor 2020

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toppers van 2020 te worden. Download hier jouw gratis gids: De goedkoopste aandelen voor 2020