Er is al veel over gezegd en geschreven. Goudmijnaandelen zijn een van de goedkoopste effecten die je vandaag op de beurs kan vinden. Maar wat goedkoop is, kan altijd nog goedkoper worden. En het kan ook heel lang goedkoop blijven. De omslag spotten is niet eenvoudig, maar kan wel heel lucratief zijn voor diegene die er in slaagt als eerste de echte bodem te vinden.

In 2016 zette goudmijnaandelen al eens een sterke bodem neer. Op enkele maanden tijd schoten goudmijnaandelen 200% tot 300% (en meer) hoger. Toch schiet daar vandaag niet veel meer van over. De bodem bij goudmijnaandelen kan je vinden door een combinatie van fundamentele en technische signalen in het oog te houden.

In het verleden vonden goudmijnaandelen heel vaak een bodem wanneer de Federal Reserve stopte met de rente op te trekken. Dit was niet iedere keer het geval, maar dikwijls. Velen geloven dat de Federal Reserve op een punt zit dat extra renteverhogingen de economie pijn doet. Het zou dus wel eens kunnen dat december een van de laatste renteverhogingen wordt.

In tussentijd is het belangrijk om technische signalen in het oog te houden. Zo kent de populaire goudmijn-ETF GDX bijvoorbeeld een sterke steun rond $18 en een sterke weerstand rond $20. Daar onder en boven liggen nieuwe steun- en weerstandslijnen.

Daarnaast zijn er nog technische indicatoren, zoals de advance decline (A/D) lijn, of de bullish percentage index (BPI). Wanneer die indicatoren hoger gaan terwijl de koers van GDX daalt, zit je met een divergentie die een mogelijke bodem kan inluiden, zoals we eind 2015 konden zien.

Conclusie

Momenteel is er technisch nog geen divergentie en blijft de GDX tussen steun en weerstand fluctueren. Er is vanuit de Federal Reserve nog geen signaal dat het de renteverhogingen wil temperen. De bijbehorende commentaren bij de zo goed als zekere renteverhoging van december worden dus belangrijk voor goudmijnaandelen. Een definitieve bodem is momenteel nog niet aan de orde, volgens Jordan Roy-Byrne op Kitco.

Bron: Kitco

Foto Credit: Pxhere

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!