De financiële markten schoten vorige week in een kramp. De Turkse lira kelderde met 15% op één dag. Dat zijn valutabewegingen die je zelden of nooit ziet. Dit verlies komt bovenop de al indrukwekkende verliesreeks van de Turkse munt. De lira heeft in 2018 bijna 40% van haar waarde (t.o.v. de US dollar) ingeleverd. Dit kan zelfs een nieuwe crisis in Europa veroorzaken.
Vorige week richtte Amerika haar pijlen op het Midden-Oosten. De grootste handelsnatie Turkije moest een verhoging van de tarieven op de belangrijkste metalen slikken. Zo gaan de importheffingen op aluminium naar 20% en die op staal zelfs naar 50%! Trump liet eerder al opmerken geen vriend te zijn van Erdogan. Met deze actie voegt hij de daad bij het woord. Turkije moet flink door het stof.
Het bovenstaande plaatje is overigens nog maar een deel van de lijdensweg van de lira. De Turkse munt is al jaren in verval. Zo kon je de Turkse munt in 2010 nog inwisselen voor 0,8 USD. Vandaag krijg je slechts 0,16 USD voor één Turkse lira.
Van koopkrachtvernietiging gesproken… Het is niet voor niets dat de Turkse president in de afgelopen dagen meermaals de oproep lanceerde om het patriottische Turkse hart te tonen en alle dollars, euro’s en goud in te wisselen bij de bank.
Zo zou je volgens Erdogan je steun aan de Turkse lira (en dus je land) laten zien. Maar de werkelijke reden is dat de centrale bank in nauwe schoentjes raakt omdat het land onvoldoende financiële reserves heeft.
Maar daar zit nog niet eens het grootste probleem. Het echte zeer zit niet in Turkije, maar… in Europa!
Blootstelling Europese banken in Turkije
Yep, opnieuw dreigt de EU in een volgende schuldencrisis terecht te komen. En ja hoor, opnieuw komen de zwakke broertjes in beeld.
Kijk maar eens naar de volgende staafgrafiek die de schuldposities van Turkije binnen de EU.
Van de 400+ miljard USD Turkse schuld, staat bijna ¼ in Spanje geparkeerd. Ook Frankrijk doet met bijna 40 miljard USD mee voor een volgende crisis. En zelfs Italië, die zelf amper overeind blijven onder hun eigen schuldenberg, zijn goed voor bijna 20 miljard USD aan Turkse schuld op de balans.
Het meest opmerkelijke hierbij is dat de schulden in hoofdzaak private schulden zijn. Dus als je als Turks bedrijf of persoon geen lening krijgt in Turkije – en die kans is aanzienlijk – dan bel je gewoon naar een Spaanse bank en het probleem lost zich vanzelf op.
Het lijkt wel of ze in Zuid-Europa hun les nooit zullen leren.
In ieder geval kijken we naar de zoveelste schuldencrisis in de maak, binnen EMU. Want als het in Spanje stormt, regent het ook elders in Europa. Spaanse schuld zit weer volop geparkeerd in Frankrijk, en Franse schuld staat in hoofdzaak uitgestald in Duitsland.
Het plaatje klinkt u vast al bekend. Europa is en blijft een systemisch risico.
Het hoeft natuurlijk niet zo ver te komen als in 2010. De financiële autoriteiten zitten tegenwoordig op het puntje van hun stoel. Maar dat sluit een nieuwe crisis ook zeker niet uit. Je moet erop ingesteld én voorbereid zijn, ook al gaan we niet uit van ‘the worst-case-scenario’.
Voorbereiding is vrij simpel. Je kijkt gewoon naar wat werkte in 2010 en de periode nadien. Er bestaat een grote kans dat opnieuw dezelfde onderdelen zullen werken in het huidige klimaat.
Wat werkte er in 2010? Goud en Bitcoin. That’s it!
Als morgen de crisis in de EU opnieuw losbarst, zullen goud en Bitcoin opnieuw werken. Of toch minstens één van de twee.
Bron: Gratis Nieuwsbrief Slim Beleggen
Eenvoudig gebruik maken van de krachtigste CRYPTO-beleggingstools
CopyCoin helpt beleggers eenvoudiger te beleggen in crypto currencies. De tools helpen u zowel passief als actief te handelen. Ook als u een beginnend crypto currency belegger bent, kunt u met CopyCoin uit de voeten.
Ontdek CopyCoin (Het is GRATIS)