Al maandenlang staan de wereldwijde aandelenmarkten onder druk. De meeste beurzen wisten aan het einde van vorig jaar of aan het begin van dit jaar een stevige top neer te zetten en sinds dat moment zijn de beren aan zet. Bij diverse indices is er inmiddels al sprake van een officiële Bear Market. En ten opzichte van de berenmarkten van de jaren 2000 en 2007 ziet de situatie vandaag de dag er zorgwekkender uit.
Steeds meer beleggers beginnen zich zorgen te maken over de beurstoekomst. Terwijl er aan het einde van vorig jaar nog sprake was van een optimistische stemming op de beursvloer, is die stemming inmiddels omgeslagen in pessimisme. Beleggers vrezen voor een wereldwijde recessie en een oplopende inflatie. Inmiddels lijkt het scenario van stagflatie met de dag realistischer te worden.
De Nasdaq 100 index oogt zwakker dan tijdens de jaren 2000 en 2007
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Leuthold Group, is de huidige koersbeweging en de koersbewegingen van de jaren 2000 en 2007 in kaart gebracht. Vanaf de top van 19 november 2021 gerekend heeft de Nasdaq 100 index al ruim 27% aan beurswaarde moeten inleveren. Tijdens de jaren 2000 en 2007 noteerde de Nasdaq 100 index 116 handelsdagen na het bereiken van de top respectievelijk 20% en 16% lager.
Overigens betekent dit niet dat de huidige Bear Market heftiger zal zijn dan tijdens de twee voorgaande berenmarkten het geval was. Destijds was er immers sprake van een langdurige Bear Market en werd de techbeurs met name aan het einde van de berenmarkt hard geraakt. Het verleden leert ons in ieder geval dat elke Bear Market anders verloopt. Feit is wel dat de stieren op dit moment ver weg zijn.