De coronacrisis is nog steeds in alle hevigheid aanwezig. Volgens het Internationale Monetaire Fonds gaat de wereldeconomie dit jaar getroffen worden door een stevige krimp. Dit kan zelfs resulteren in de sterkste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Het beursplaatje ziet er echter nog steeds hoopgevend uit. En ook de Amerikaanse buybacks vallen vooralsnog niet tegen.
De beleggers die al wat langer meelopen zullen weten dat er meestal niet een direct verband is tussen de beurskoersen en de stand van de economie. En dat is vandaag de dag goed terug te zien. Zo bewegen de Amerikaanse beurzen op dit moment rond hun oude toppen, terwijl de Amerikaanse economie geconfronteerd wordt met een stevige recessie.
Moeten beleggers zich zorgen maken over de buybacks?
Tijdens de afgelopen jaren was het ‘inkopen van eigen aandelen’ een ‘hot item’ op de beursvloer. Door deze ‘buybacks’ wordt de beurskoers van het betreffende aandeel ondersteund. Dat is ook de reden dat een deel van de beleggers de trend rondom deze buybacks nauwlettend in de gaten houdt.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Fidelity, is te zien dat de trend inzake het inkopen van eigen aandelen in de VS op dit moment zeker niet tegenvalt. In vergelijking met het jaar 2009 liggen de gemiddelde buybacks vandaag de dag een stuk hoger. Uiteraard loopt de trend wel sterk achter op de beweging die tijdens de afgelopen twee jaar zichtbaar was, maar beleggers zullen zeker niet klagen.
De vraag is alleen of deze trend ook in de nabije toekomst weet stand te houden. Langzaam maar zeker hebben ook steeds meer bedrijven moeite om het hoofd boven water te houden. En dat zal zonder twijfel ook effect gaan hebben op de buybacks.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.