Aandelen zijn aan het herstellen ondanks er toch nog heel wat onzekerheden zijn op de financiële markten. In Japan zijn de aandelen gemiddeld met 40 procent gestegen vanaf hun dieptepunt in maart. Analisten verwachten dat cyclische en waarde aandelen op korte termijn nog aantrekkelijker zullen worden wegens een verschuiving van kapitaal.

Aandelen zijn sinds maart flink aan het stijgen. De huidige rally op de markten is bizar want COVID-19 is nog altijd niet verdwenen van het wereldtoneel en heeft de economische situatie wereldwijd onderuit gehaald. Vooral cyclische aandelen lijken het goed te doen. Dit zijn aandelen die samenhangen met de economische cyclus/groei en volgen dit evenredig op.

Analisten van Goldman Sachs vermoeden dat de aandelenmarkten zich in een tweede fase bevinden op dit moment. Investeringsbanken vragen zich nu af hoe lang deze cyclische rally zal blijven duren? In Europa duren deze rotaties gemiddeld vier maanden. Als men deze benchmark gebruikt, dan zitten we ongeveer 80 procent ver in de huidige cyclische rally.

Historical experience suggests that this current rotation could continue in the short term.

Langdurige rally?

Bij Barclays geloven ze dat, eens de economische activiteiten genormaliseerd zijn, de cyclische sectoren beter gaan presteren dan men verwacht omdat ze sterk gecorreleerd zijn met de PMI’s. Bij goede resultaten zullen deze aandelen dus sneller gaan herstellen dan gemiddeld.

In fact, our analysis of past instances of activity rebounding from trough levels suggests that cyclicals tend to strongly outperform over the subsequent year or so.

Veel zal dus afhangen van de wereldeconomie, of deze signalen van verbetering toont of niet. Van de laatste 14 recessies is gebleken dat waarde aandelen het de eerste drie maanden bijzonder goed deden alvorens er eigenlijk echt signalen waren van verbetering op economisch vlak.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>