Er zijn signalen die aantonen dat de hoge inflatie toch niet tijdelijk is en mogelijks meer verankerd is dan men denkt. Piyush Gupta, CEO van DBS Group Holdings, is van mening dat de hoge inflatie eerder een blijvertje is en dat consumentenprijzen nog een tijdje aan de hoge kant zullen blijven. Dit staat in contrast met de overtuiging van de Federal Reserve.

Steeds meer en meer economen en marktkenners zijn ervan overtuigd dat de hoge inflatie niet van tijdelijke aard is, maar eerder een blijvertje. Piyush Gupta, CEO van DBS Group Holdings, ziet signalen die dit duidelijk maken. Hij benadrukte dat een deel van de hoge inflatie wordt veroorzaakt door stijgende salarissen en dat is moeilijk om terug te draaien.

You’re beginning to see more entrenched inflation coming through. Some of the inflation that we’re seeing is really wage inflation. Salaries are beginning to dial up and I don’t think those are so easy to reverse.

Zijn overtuiging staat recht tegenover die van de Amerikaanse centrale bank. Woensdag zeiden de bestuursleden van de Federal Reserve nog dat ze verwachten dat de hoge inflatie slechts tijdelijk is. Eén ding is zeker, beleggers en investeerders vrezen dat centrale banken de rentes opnieuw zullen verhogen als gevolg van de stijgende inflatie.

Banken

Hoewel een hogere inflatie de kosten verhoogt voor consumenten, is het voordelig voor banken. DBS rapporteerde een sterk resultaat voor het derde kwartaal, het overtrof met gemak de verwachtingen van analisten. De bank draaide 31 procent meer winst dan dezelfde periode vorig jaar, namelijk 1,7 miljard Singaporse dollar of 1,26 miljard Amerikaanse dollar.

Het is tegenwoordig een ‘trend’ binnen de bankensector, verschillende zakenbanken hebben sterke kwartaalcijfers gepubliceerd. Ook ING, BNP Paribas, UBS en noem maar op, hebben een pak beter gepresteerd tijdens het derde kwartaal dan analisten hadden voorspeld.

Bronnen: Yen Nee Lee – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>